Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula quarta decima et quinta decima. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum.
Desery
Creme Brullee 27
Czekoladowy fondant
z płynącym nadzieniem, lody śmietankowe 32
Sernik waniliowy
z białą czekoladą, coulis malinowe 28
Lody rzemieślnicze
truskawka, porzecza-banan, masło orzechowe 3 gałki 150g 22
na wynos w wafelku 3,7 (gałka 50g) 6
Przekąski
Deska serów,
chutney jabłko&cebula, pieczywo, winogrona 49
Patera dworskich specjałów
dla 4 osób 149
Niedzielny obiad
Zupa
dnia
+
Danie główne
dnia
zestaw 65
Polecamy również:
Deser dnia
19
Zapraszamy w niedzielę w godzinach od 12:00 do 16:00
Dania główne
Zielone risotto,
kandyzowane pestki dyni, zielone warzywa 49
Dworskie kotlety schabowe ,
puree ziemniaczane, domowa kapusta zasmażana 52
Burger wołowy
sos relish, sałata, pomidor, ogórek kiszony, czerwona cebulka, sos aioli 39
dodatki: ser żółty 2 / ser niebieski 3 / boczek 3 / avocado 4 / frytki 10
Burger z soczewicy, brokuła i papryki W
sos pikantny, sałata, ogórek, pomidor, marynowana czerwona cebulka, prażona cebula, sos aioli 44
dodatki: ser żółty 2 / ser niebieski 3 / boczek 3 / avocado 4 / frytki 10
Sandacz,
puree ziemniaczane, zielona fasolka, masło z kaparami 75
Gulasz jagnięcy,
kasza kuskus perłowy, surówka z kiszonej kapusty 75
Pierś z kaczki,
puree z zielonego groszku, marynowane jabłko, groszek cukrowy,
rosti ziemniaczane, sos z czerwonego wina i jabłka 95
Stek z polędwicy wołowej,
gratin ziemniaczane, puree z kalafiora, zielone warzywa, sos bordelaise 129
Pierogi i Makarony
Domowe pierogi ruskie,
śmietana, masło 39
Domowe pierogi
z kaszą gryczaną i prawdziwkami 42
Tagliatelle,
kurczak, pomarańcza, sos sojowy, olej sezamowy, migdały 52
Sałatki
Sałatka Szefa Kuchni
mix sałat, komosa ryżowa, pomidor, pestki dyni, avocado, granat VEG 39
Dodatki: ser typu feta 8 / pierś z kurczaka 15
Przystawki
Tatar z siekanej polędwicy wołowej,
pieczywo 49
Sałatka z wątróbką drobiową,
prażone jabłko, patison, żurawina 44
Przegrzebki,
groszek, puree z marchewki, palone masło 69
Dworski smalec z cebulą i jabłkiem,
ogórek kiszony, pieczywo 27
Domowa bagietka,
słone masło, olej regionalny 14
Zupy
Dworski rosół
z drobiowym tortellini 29
Żurek na dworskim zakwasie
biała kiełbasa, boczek, jajko, chrzan, pieczywo 29
Zupa dnia
25
Menu dla dzieci
Rosół
z laną kluską 21
Krem pomidorowy
z laną kluską 24
Makaron
w sosie bolognese 27
Domowe pierogi ruskie
(5 szt.) 25
Panierowane polędwiczki z kurczaka,
frytki, surówka z marchewki i jabłka 29
Panierowany filet z morszczuka,
frytki, surówka z marchewki i jabłka 29
Naleśniki z dżemem lub serem
(4 szt.) 24
Naleśniki, owoce, czekolada
(4 szt.) 29